Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Pią 13:17, 28 Lis 2008    Temat postu: Re: Muj nowy przepis

ja dodam swój wymyślony z braku zajęcia w domu ostatnio
GULASZ KUTNOWSKI:-)
SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka fasoli meksykańskiej
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego
1 l rosołu lub 1 l wywaru z kostek bulionowych drobiowych
przyprawy według własnego uznania

PRZYRZĄDZENIE
Z przyprawionego mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki i podsmażyć je na patelni bez tłuszczu.
Do litra rosołu lub wywaru z kostek bulionowych drobiowych wlać sosy słodko-kwaśne dodać pulpeciki razem z tłuszczem który się z nich wytopił oraz odcedzony groszek, kukurydzę i fasolę i wszystko razem gotować na małym ogniu od czasu do czau mieszając do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze 5-7 minut (trzeba pilnować pulpecików aby się nie rozgotowały i nie rozleciały) a następnie podać w bulionerce najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem....
ŻYCZĘ SMACZNEGO:-)
Melonik
PostWysłany: Nie 17:43, 17 Gru 2006    Temat postu: Muj nowy przepis

Pierniczki z dodatkiem smalcu
Składniki:
Ciasto:
½ szklanki miodu sztucznego
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
20 dag masła
6 jajek
1 kg mąki
5 dag smalcu
1/3 szklanki oleju
½ szklanki śmietany 18%
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
Lukier:
sok z 1 cytryny
1 ½ szklanki cukru pudru
cukierki do dekoracji
Sposób wykonania:

Do miodu wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści, ostudzić. Jajka ubić na puszystą masę.

Do mąki dodać ostudzoną masę miodową, ubite na puszystą masę jajka, miękki smalec, olej, śmietanę 18%, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki i zostawić na 24 godziny.

Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 °C. Następnie ostudzić.

Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować cukierkami.

Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).

Smacznego.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group