Forum www.deserek.fora.pl Strona Główna
->
Nowe przepsy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Forum
----------------
Regulamin
Ja,wy,oni
Kulinaria
----------------
Przez żołądek do serca
Kawiarenka
Problemy w kuchni
Drink bar
Linki do przepisów
Wasze przepisy
Wytwory renczne
Porady
Wasze artykułu
Domowy poradnik
----------------
Zdrowie i uroda
Kwiatu w domku
Humory
----------------
Śmiej sie
Sprzent kucheny
----------------
AGD
RTV
I inne
Dala gości
----------------
Nowe przepsy
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Pią 13:17, 28 Lis 2008
Temat postu: Re: Muj nowy przepis
ja dodam swój wymyślony z braku zajęcia w domu ostatnio
GULASZ KUTNOWSKI:-)
SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka fasoli meksykańskiej
2 słoiki sosu słodko-kwaśnego
1 l rosołu lub 1 l wywaru z kostek bulionowych drobiowych
przyprawy według własnego uznania
PRZYRZĄDZENIE
Z przyprawionego mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki i podsmażyć je na patelni bez tłuszczu.
Do litra rosołu lub wywaru z kostek bulionowych drobiowych wlać sosy słodko-kwaśne dodać pulpeciki razem z tłuszczem który się z nich wytopił oraz odcedzony groszek, kukurydzę i fasolę i wszystko razem gotować na małym ogniu od czasu do czau mieszając do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze 5-7 minut (trzeba pilnować pulpecików aby się nie rozgotowały i nie rozleciały) a następnie podać w bulionerce najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem....
ŻYCZĘ SMACZNEGO:-)
Melonik
Wysłany: Nie 17:43, 17 Gru 2006
Temat postu: Muj nowy przepis
Pierniczki z dodatkiem smalcu
Składniki:
Ciasto:
½ szklanki miodu sztucznego
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
20 dag masła
6 jajek
1 kg mąki
5 dag smalcu
1/3 szklanki oleju
½ szklanki śmietany 18%
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
Lukier:
sok z 1 cytryny
1 ½ szklanki cukru pudru
cukierki do dekoracji
Sposób wykonania:
Do miodu wsypać cukier, cukier waniliowy i dodać masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści, ostudzić. Jajka ubić na puszystą masę.
Do mąki dodać ostudzoną masę miodową, ubite na puszystą masę jajka, miękki smalec, olej, śmietanę 18%, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki i zostawić na 24 godziny.
Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 °C. Następnie ostudzić.
Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować cukierkami.
Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).
Smacznego.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme Diddle v 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin